Ogród Luizy

Choć w powszechnej opinii uprawa winogron, winorośle i winnice są domeną i nieodzownym elementem krajobrazu krajów południowoeuropejskich na przestrzeni ostaniach lat udało się wyhodować odmiany bardziej odporne na zmienne warunki środowiskowe, przez co ich uprawy mogą sięgać szerszych obszarów w innych warunkach klimatycznych, w tym również klimatu umiarkowanego i terenów środkowoeuropejskich, w tym terytorium Polski.

Uprawa winogron wymaga poświęcenia uwagi, czasu i cierpliwości. Jest rodzajem pasji i hobby dla pasjonatów. Jednakże wraz z uzyskiwaniem wymiernych efektów pracy przynosi wiele radości i satysfakcji.

Na rynku dostępnych jest wiele odmian winogron, które cechuje zmienna odporność na czynniki środowiskowe, w tym mróź, a także zróżnicowany okres wegetacji. W zależności od pożądanego efektu końcowego w postaci konkretnej funkcji, ozdobnej czy użytkowej, należy wybierać odmiany cechujące się różnym pokrojem rośliny, ponieważ można wyróżnić zarówno takie, które są smukłe, rosnące wzwyż, jak również odmiany bardziej płożące, rozłożyste.

Sadzenie winogron wykonuje się wiosną lub jesienią. W tym celu należy wybrać odpowiednio nasłonecznione stanowisko, bogate w glebę żyzną oraz starannie je przygotować. Dokonuje się tego poprzez jego przekopanie i oczyszczenie z chwastów oraz użyźnienie, za pomocą przede wszystkim nawozów pochodzenia naturalnego. Należy zachować odpowiedni odstęp pomiędzy sadzonkami, tak aby każda w roślin miała możliwość swobodnego wzrostu.

Należy pamiętać o tym, że nadmiar wody niekorzystnie wypływa na rośliny, prowadząc do ich gnicia. Dlatego należy zachować ostrożność i umiar podczas ich podlewania. Oczywiście młode rośliny należy podlewać regularnie, zaś starsze zależnie od panujących warunków temperaturowych oraz ilości opadów.

Ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym jest przycinanie winogron. Ma ono kilka zadań, w tym przede wszystkim jest nim kształtowanie rośliny, usuwanie martwych liści i zapewnianie równomiernego dostępu do światła wszystkim liściom rośliny oraz „przewietrzanie” rośliny, pozwalające jej na utrzymanie prawidłowej kondycji, właściwego wzrostu i owocowania.

Więcej o przycinaniu możesz przeczytać tutaj – https://www.ogarnijogrod.pl/kiedy-i-jak-przycinac-winogrona/

Cięcie należy wykonywać po ustąpieniu mrozów, ponieważ mogą one uszkodzić świeżo przyciętą roślinę. Zazwyczaj wykonywane jest ono w okresie marca lub kwietnia. Drugie cięcie w roku wykonuje się jesienią, po opadnięciu liści.

Mimo zachowania ostrożności cięcie roślin powinno być zdecydowane i mocne. Pobudzi ono roślinę do szybszego wzrostu i owocowania, ponieważ roślina nie będzie tracić substancji odżywczych na utrzymanie liści, lecz „ukierunkuje się” na produkcję owoców.

Istotne jest to, aby rany po cięciu zostały odpowiednio zabezpieczone, ponieważ stanowią one wrota zakażeń dla chorób grzybowych.

Martwe liście należy usuwać na bieżąco. Co ważne, zbyt wiele owocujących lub mających owocować pędów jest dużym obciążeniem dla rośliny i w związku z tym końcowy efekt jest odmienny od pożądanego. Dlatego należy poprzez cięcie ograniczać liczbę owocujących pędów, co będzie gwarancją obitego owocowania.

Należy pamiętać o tym, że gwarancją sukcesu uprawy jest zakup zdrowych sadzonek od certyfikowanego dostawcy, który gwarantuje ich jakość.