Ogród Luizy

Od początku istnienia ludzkości uprawa roślin była nierozerwalnie związana z ziemią. Wędrowne ludy i plemiona przemierzały kilometry drogi w poszukiwaniu żyznych gleb, które mogłyby ich wyżywić, najlepiej w bliskim sąsiedztwie rzek. Skaliste góry, czy piaszczyste pustynie nie nadawały się do uprawy roślin. Do dziś trudno sobie wyobrazić, w jaki sposób można wyhodować rośliny bez wody. A jednak stało się to możliwe. Proces ten nosi nazwę hydroponika https://pl.wikipedia.org/wiki/Hydroponika i jest coraz bardziej popularny. Polega on na tym, że zamiast tradycyjnej ziemi wykorzystujemy specjalnego rodzaju materiał mineralny. Nie ma się czego obawiać, ten materiał nie jest nasączony szkodliwymi substancjami chemicznymi. Jego zadanie polega wyłącznie na tym, że rośliny doniczkowe utwierdzają w nim swoje korzenie. Uprawa roślin tą metodą jest możliwa dzięki rozpuszczaniu w wodzie soli mineralnych, które stanowią dla nich odżywkę.

Hydroponika stała się potężnym narzędziem w walce z głodem na świecie. Dzięki niej uprawa roślin stała się możliwa w miejscach, gdzie tradycyjne metody nie przynosiły plonów. Symbolem upraw metodą hydroponiki stał się kompleks szklarniowy w południowej Hiszpanii, a hodowane tam rośliny doniczkowe stanowią postawę zaopatrzenia ludności krajów Unii Europejskiej w owoce i warzywa. To gigantyczny, największy na świecie kompleks szklarniowy, gdzie uprawa roślin wcześniej nie była możliwa, ponieważ hiszpańska Andaluzja z miastem Almeria nie posiada naturalnych warunków klimatyczno – glebowych korzystnych dla rozwoju rolnictwa. Dopiero nowoczesne formy agronomii, takie jak hydroponika przeistoczyły jałowy, górzysty krajobraz w plastikowe morze szklarni, z którego pochodzi większość owoców i warzyw dostępnych w sprzedaży na terenie Europy.

Rośliny doniczkowe, które się tam hoduje są to między innymi truskawki, ogórki, pomidory, czy papryka. Hydroponika powoduje, że uprawa roślin stała się realna w systemie całorocznym, dlatego też w szklarniach Almerii ochoczo zaopatrują się wielkie sieci super i hipermarketów. Uprawa roślin bez ziemi jest ponadto tańsza i szybsza od tradycyjnego rolnictwa, co również nie jest bez znaczenia dla dystrybutorów płodów rolnych.

Można jednak zastanawiać się nad tym, czy owoce i warzywa dojrzewające pod folią, jak rośliny doniczkowe, pozbawione kontaktu z glebowym podłożem są dostatecznie zdrowe i ekologiczne. Zwolennicy hydroponiki odpowiedzą na to pytanie twierdząco, argumentując odpowiedź tym, iż hydroponika opiera się wyłącznie na zastosowaniu wody i soli mineralnych. Ponadto wskażą na inne walory tej metody, takie jak niskie koszty, czy szybkie zaspakajanie potrzeb żywieniowych sporej części ludności świata. Sceptycy nie będą wierzyć, że uprawa roślin bez gleby jest możliwa, a jeśli nawet jest, to zapewne wymaga stosowania ogromu nawozów chemicznych, niekorzystnych dla naszego zdrowia. Wydaje się jednak, że obecnie stajemy przed wyborem nabycia tańszych, dostępnych całorocznie świeżych warzyw z Andaluzji lub zdania się na dostawy mniej ekonomicznych, lecz z pewnością bardziej ekologicznych i smacznych warzyw z małych tradycyjnych gospodarstw.